Det ser ut som att bitcoin-bankomater sannolikt kommer att vara det nästa målet för amerikanska tillsynsmyndigheter.

Bitcoin-bankomater används av fel orsaker

Bitcoin Trader bankomater har vuxit både i storlek och omfattning under de senaste åren. Det finns cirka 8000 maskiner över hela världen, och när kärleken till krypto har blivit större, så har närvaron av bitcoin-bankomater. Dessa maskiner ses nu som ett bekvämt sätt att överföra pengar och köpa bitcoin med kontanter eller med andra former av krypto på ett enkelt, snabbt och bekvämt sätt.

En ny rapport från blockchain-säkerhetsföretaget Cipher Trace tyder dock på att kanske dessa uttagsautomater används för felaktiga ändamål. I rapporten sägs att många av dessa maskiner används för att skicka pengar till utbyten med hög risk, vilket antyder att kanske penningtvätt är en relativt vanlig förekomst.

Dokumentet anger:

Procentandelen av medel som skickas till högriskbörser från amerikanska BATM: er [exponensiell tillväxt] har fördubblats varje år sedan 2017.

För tre år sedan gick endast cirka två procent av de medel som tilldelades via bitcoin-bankomater till utbyten med hög risk. Idag har antalet expanderat till drygt åtta procent. Detta innebär att mängden pengar som går till dessa utbyten har fyrdubblats på bara 36 månader. Dessutom säger rapporten att de flesta av de pengar som samlas in via bankomater – ungefär 88 procent – lagras på offshore-konton. Dokumentet säger:

Bitcoin-bankomater kommer sannolikt att vara det nästa stora reglerande målet.

Enligt Coin ATM Radar har antalet bitcoin-bankomater i världen ökat exponentiellt under det senaste året. Den nuvarande siffran är ungefär 8 300 maskiner. År 2019 var antalet bara 5 000 maskiner, vilket innebär att mer än 3 000 har lagts till på bara 12 månader. Det är en ökning med cirka 60 procent.

Dessutom har installationshastigheten mer än fördubblats sedan början av 2020, med mer än 1 000 nya maskiner installerade från december till januari i år och ytterligare 1 000 installerade i slutet av mars. Slutligen, av de 8 300 bitcoin och krypto-bankomaterna i världen, finns mer än 6 000 i USA.

Trots den påstådda höjningen av penningtvätt taktik, hävdar bitcoin ATM-operatörer att de gör allt de kan för att förbli kompatibla med nuvarande känner din kund (KYC) och FINCEN (Financial Crimes Enforcement Network) lagar. Alla bitcoin-uttagsautomater måste till exempel registrera sig som penningtjänstföretag och måste hålla reda på alla sina transaktioner.

Vi försöker förbli så överensstämmande som möjligt

Sheffield Clark – VD för Coinsource, som driver mer än 500 maskiner – förklarade i en intervju:

Efterlevnad är nyckeln. När vi lärde oss hur viktig efterlevnad var … investerade vi uppenbarligen mycket i att bygga vårt AML- och KYC-program och sedan bemanna det korrekt med experter som kunde stödja oss i företaget.

Chifferspår: Bitcoin-bankomater används för olagliga syften